Copyright © На Валізах

Всі туристи роблять це



Cеред гігабайтів фотографій, привезених різними людьми з подорожей, дуже часто є практично однакові знімки - знімки з пам'ятниками і пам'ятками, культурний код яких закладений простий, але обов'язковий ритуал. Потриматися за бронзову груди Джульєтти, «підперти» Пізанську вежу, схопити за палець кам'яного атланта - всі туристи роблять це.

Робот TJournal зібрав Instagram фотографії з різних країн світу, щоб проілюструвати це твердження.

Статуя Джульєтти, Верона, Італія

На початку 2014 року влада Верони повідомили, що бронзова статуя шекспірівської героїні, встановлена у 1972 році у дворі «Будинку Джульєтти»,тріснула. Причиною цього стали тисячі туристів, погнувших руку статуї і отполировавших до блиску її праву грудь - адже згідно з повір'ям, дотик до бронзової грудей Джульєтти приносить щастя в любові.

Місто замінив статую копією, і можна переконатися за найсвіжішими фотографій, що потік паломників і паломниць, бажаючих доторкнутися до легенди і запам'ятати цей момент на знімку, не вичерпався.

Пізанська вежа, Піза, Італія

До початку XXI століття Пізанська вежа була відома як унікальна архітектурна споруда з ненавмисним нахилом, де проводив свої досліди Галілея. З навалою фотосервисов, уподобаних туристами, вона стала жертвою однакових туристичних знімків.

Абсолютна більшість позують на тлі вежі її «підтримують» або «підштовхують», в залежності від тієї сторони, з якої вони постали перед фотографом.



Серед сотень однакових знімків іноді зустрічаються спроби придумати щось нове.



А іноді - й іронічні фотографії стороннього спостерігача.

Платформа 9¾, Лондон, Великобританія

Шанувальники саги про Гаррі Поттера, відвідуючи Лондон, неодмінно роблять фотографію невеликого символічного позначення «платформи 9¾» на вокзалі Кінгс-Крос. Саме з цієї неіснуючої платформи в романах Джоан Роулінг вирушав Хогвартс-експрес до школи чарівництва і села Гоґсмід.

Ознака справжнього фаната - спроба зобразити студента Хогвартса з розмаяним шарфом одного з чотирьох магічних факультетів.

Камінь красномовства, Бларні, Ірландія

Прийнято вважати, що камінь, вмонтований у стіну ірландського замку Бларні, є частиною легендарного Скунского каменю і дає дар красномовства кожному, хто його поцілує. При цьому поцілувати камінь потрібно, свесившись з високого парапету з допомогою асистента.

У 2009 році сервіс для мандрівників Tripadvisor визнав Камінь Красномовства самої негігієнічною серед європейських пам'яток, а в романі «Бійцівський клуб» акт сечовипускання на Камінь Бларні описаний як «маленький бунт» головного героя.

Великі піраміди на плато Гіза, Єгипет

Вирушаючи до єдиного з уцілілих Чудес світу, мандрівники дуже люблять позувати з однією або навіть декількома пірамідами, «схопивши» стародавня споруда за верхівку.

Атланти, Санкт-Петербург, Росія

Петербурзькі атланти, встановлені в портику Нового Ермітажу, надихнули Олександра Городницького на створення знаменитої пісні про атлантів, які тримають небо на кам'яних руках». А туристи люблять хапати їх за гранітні пальці.